به گزارش تارنمای خبری – تحلیلی بامجلس؛ به نقل از خبرگزاری خانه ملت محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه، مهولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرنگاران، در خصوص کاهش میزان صادرات زعفران ایران به چین و امارات، گفت: صادرات زعفران نسبتی از میزان تولید این محصول است و بیش از ۸۰ تا ۸۵ درصد زعفران تولیدی کشور صادر می شود.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۹، ۳۲۵ تن به ۴۷ کشور صادرات داشتهایم ولی در سال ۱۴۰۲ با ۶۷ کشور وارد کننده صادرات ما کاهش داشته و به مرز ۲۲۳ تن رسیده است اظهار داشت: به دلیل شرایط آب و هوایی کشور تولید زعفران کاهش چشمگیری پیدا کرد و به دنبال آن کاهش صادرات اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۹۰ تا ۱۰۰ تن زعفران کشور قاچاق میشود، توضیح داد: قوانین ارزی حاکم بر زنجیره زعفران باعث ترغیب افراد به قاچاق این محصول شده است، یکی از این قوانین بحث تعهد ارزی و نیز اجبار صادر کننده به عرضه ارز خود به قیمت پایین تر در بازار مبادله است.
در این باره غلامرضا میری رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در خصوص تاثیر تعهد ارزی توضیح می دهد که خریدار خارجی دلار را با صادر کننده ایرانی ۶۵ هزار تومان محاسبه کرده است و صادر کننده ایرانی دلار ۶۵ هزار تومانی را باید ۴۷ هزار تومان به سامانه نیما بدهد تا بتواند تسویه کند.
اگر نتواند به موقع تسویه حساب کند با وجود اینکه بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی فروش صادراتی آن از معافیت مالیاتی برخوردار است اما باید بابت آن مالیات پرداخت کند و آن بدهی که بابت صادرات زعفران به بانک مرکزی دارد همچنان محفوظ است و مدام تهدید میشود که کارت بازرگانی صادر کننده لغو میشود و در همین راستا تبعات دیگری نیز برای او خواهد داشت.
نماینده مردم تربت حیدریه، مهولات و زاوه در مجلس با تاکید بر اینکه موارد مطرح شده باعث کاهش اسمی صادرات زعفران شده است اما در واقع نه تنها صادرات کاهش یافته که طی دو سال گذشته علاوه بر صادرات زعفران تولیدی، موجودی انبارها از زعفران های سالهای قبل نیز خالی شده است.