تارنمای تحلیلی-خبری با مجلس
تارنمای تحلیلی-خبری با مجلس

تارنمای تحلیلی - خبری بامجلس

کاربرد انرژی هسته‌ای در حوزه‌های کشاورزی و پزشکی جدی گرفته شود

نمایندگان کمیسیون انرژی در دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی نسبت به مغفول نماندن کاربردهای مهم انرژی هسته‌ای در حوزه‌های کشاورزی و پزشکی، جای خالی سازمان انرژی اتمی در رفع ناترازی ماه‌های اخیر در کشور و اهمیت تولید «رادیو داروها» نسبت به تولید برق در صنعت هسته‌ای تاکید کردند.

به گزارش خبرنگار تارنمای خبری – تحلیلی یا مجلس؛ به نقل از خانه ملت، نشست مشترک نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی امروز (سه شنبه ۱۸ دی ماه) با محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشور با هدف بررسی کم و کیف تولید و پیشرفت برق هسته‌ای و دیگر دستاوردهای این سازمان در محل سازمان انرژی اتمی برگزار شد، همچنین نمایندگان این کمیسیون بازدیدی از دستاوردهای سازمان انرژی اتمی داشتند.

احمدی: نقش انرژی هسته‌ای در کاهش ناترزای مشهود است

در ابتدای  این جلسه موسی احمدی رئیس کمیسیون انرژی گفت: دشمنان جمهوری اسلامی ایران همواره به دنبال مانع‌تراشی برای پیشرفت صنعت هسته‌ای کشورمان هستند اما به خواست خداوند متعال در این عرصه پیشرفت‌های چشمگیر کرده‌ایم.

وی با یادآوری اینکه کمیسیون متبوعش در راستای کاهش ناترازی انرژی و ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های مربوطه تلاش مستمری انجام می‌دهد، گفت: به همین منظور ارتباط با سازمان انرژی اتمی و بازدید میدانی از نیروگاه‌های اتمی نطنز و بوشهر را با هدف بررسی مشکلات، مسائل و کم و کیف پیشرفت تولید برق و انرژی مدنظر داریم.

احمدی معتقد است: فناوری هسته‌ای و انرژی حاصل از آن بسیار مهم است و در شرایطی که کشور دچار ناترازی در حوزه انرژی شده، نقش انرژی هسته‌ای بیش از پیش مشهود است.

این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه سازمان انرژی اتمی ابزاری اقتصادی و سیاسی برای کشورهای مختلف محسوب می‌شود، افزود: از ضروریات توسعه انرژی اتمی همین بس که امروز با چالش انرژی در کشور رو به رو هستیم لذا باید توسعه نیروگاه‌های اتمی را جدی گرفت.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه دشمن تمام تلاش خود را برای جلوگیری توسعه این دانش در ایران به دلیل دستاوردهای پزشکی، کشاورزی، محیطی زیستی و اقتصادی پیرامون آن می‌کند، ادامه داد: با توجه به اینکه تا سال ۲۰۵۰ استفاده از سوخت‌های فسیلی در جهان منسوخ می‌شود و به سمت انرژی‌های پاک می‌روند لذا توجه به انرژی‌های همچون انرژی هسته‌ای و تجدیدپذیر از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی همچنین مطرح کرد: ما بر چالش‌های سازمان انرژی اتمی مانند تحریمهای بین‌المللی، سیاسی و اقتصادی واقف هستیم، بنابراین امیداوریم با رفع تحریم‌ها، توان و دستاوردهای خود را  که حاصل تلاش جوانان ما است، گسترش دهیم.

بهرامی سیف آباد: ضرورت افزایش امنیت تاسیسات هسته‌ای 

در ادامه این نشست محمد بهرامی سیف آباد نایب رئیس کمیسیون انرژی با بیان اینکه اگرچه در بحث تامین سوخت نیروگاه‌ها دستاوردهای خوبی داشته‌ایم اما هنوز وابسته هستیم، گفت: سوال این است که برای بالا بردن امنیت تاسیسات هسته‌ای چه اقداماتی انجام شده است؟، چراکه دیگر کشورها در این حوزه هزینه‌های بسیاری می‌کنند.

سنگدوینی: ضرورت استفاده بیشتر از نخبگان صنعت هسته‌ای در حوزه‌های دیگر

این گزارش می‌افزاید؛ رمضانعلی سنگدوینی دیگر نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس ضمن قدردانی از تلاش فعالان عرصه صنعت هسته‌ای برای تولید دارو و بی‌نیاز کردن کشور از واردات این محصولات، از رئیس، معاونان و مسئولان سازمان انرژی اتمی خواست تا کمک‌هایی که مجلس می‌تواند از طریق وظایف تنقینی و نظارتی به آن‌ها داشته باشد را تشریح کنند.

وی همچنین درخواست کرد که از نیروهای نخبه و شرکت‌های دانش‌بنیانی این سازمان برای همراهی وزارتخانه‌های نفت، نیرو، کشاورزی و… به بهترین شکل بهره برده شود.

نخعی: ضرورت همکاری وزارتخانه‌های بهداشت و جهاد کشاورزی در بخش پرتوافکنی با سازمان انرژی اتمی/ظرفیت‌های قانونی را ایجاد می‌کنیم

همچنین در ادامه مصطفی نخعی رئیس کمیته هسته‌ای و انرژی‌های نو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه فعال کردن ظرفیت‌های مغفول تولید انرژی در کشور همچون انرژی هسته‌ای می‌تواند به توسعه بخش‌های دیگر اقتصادی و خدماتی کشور همچون دارویی و پزشکی کمک فراوانی کند.

وی مطرح کرد: پیوند میان صنایع می‌تواند دراین خصوص بسیار تاثیرگذار باشد لذا اگر این پیوند به درستی برقرار شود بسیاری از صنایع و مجموعه‌های دیگر می‌توانند از مزایای آن بهره‌مند شوند، البته در برنامه هفتم توسعه و قانون بودجه سال ۱۴۰۴ احکام خوبی را در راستای توسعه انرژی‌های هسته‌ای همچون «گواهی سوخت صرفه‌جویی» به تصویب رسانده‌ایم.

نخعی ادامه داد: اکنون در کمیته هسته‌ای و انرژی‌های نو کمیسیون طرحی را باعنوان «کاربردهای صلح‌آمیز صنعت هسته‌ای» که از مجلس قبل کلید خورده بود، در دست بررسی‌ داریم که در پی جمع‌بندی‌های صورت گرفته بر آن شدیم؛ این مهم را در قالب «قانون جامع هسته‌ای» دنبال کنیم، اما نگرانیهایی سازمان انرژی‌های هسته‌ای وجود دارد که درصورت جدی بودن این نگرانی‌ها همان «طرح کاربردهای صلح‌آمیز صنعت هسته‌ای» را به نتیجه خواهیم رساند که چند هدف پیرامون آن وجود دارد.

این نماینده مجلس توضیح داد: یکی از این اهداف حمایت‌های قانونی از شرکت‌های است که تمایل به فعالیت در این حوزه دارند، همچنین سازمان‌هایی مانند وزارتخانه‌های بهداشت و جهاد کشاورزی باید در بخش پرتوافکنی همکاری کنند اما به دلیل نداشتن ابزارهای قانونی کمترین همکاری را با سازمان انرژی اتمی دارند لذا باید ابزارهای قانونی را از طریق طرح مذکور ایجاد کنیم.

سپه‌وند: کاربردهای مهم انرژی هسته‌ای در حوزه‌های کشاورزی و پزشکی مغفول مانده است

در ادامه رضا سپه‌وند عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه اهمیت صنعت انرژی هسته‌ای بر کسی پوشیده نیست، گفت: با این وجود در نگاه جامعه انرژی هسته‌ای صرفا برای تولید برق کاربرد دارد و کاربردهای مهمتر در حوزه‌های همچون کشاورزی و پزشکی مغفول مانده است، لذا باید مراکز هسته‌ای در استان‌ها ایجاد شوند چراکه مردم به لحاظ درمانی و کشاورزی به این صنعت نیاز دارند.

وی همچنین با اشاره به پایدار بودن انرژی هسته‌ای نسبت به انرژی تجدیدپذیر بر توسعه این صنعت تاکید کرد و افزود: برق خورشیدی ۲۰ درصد نیاز کشور را تامین خواهد کرد اما تامین برق از طریق هسته‌ای به دلیل پایدار بودن به مراتب بیشتر و قابل‌ملاحظه است.

کوچک‌زاده: ضرورت بررسی میزان پیشرفت دانش هسته‌ای پس از ابلاغ «قانون اقدام راهبردی»

بنابراین گزارش، مهدی کوچک‌زاده دیگر عضو کمیسیون انرژی نیز بررسی میزان پیشرفت و تحولات پیرامون دانش هسته‌ای کشور پس از ابلاغ و اجرای «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» را ضروری دانست.

دهقان ناصرآبادی: تغییر نگاه جامعه بین‌المللی به صنعت هسته‌ای ایران/تغییر از نگاه صرفا سیاسی به صنعتی و پزشکی

غلامرضا دهقان ناصرآبادی عضو کمیسیون انرژی مجلس، گفت: خوشبختانه با قرار گرفتن آقای اسلامی در راس سازمان انرژی اتمی، دیدگاه جامعه بین‌المللی به صنعت هسته‌ای ایران تغییر کرده و از دیدگاه صرفا سیاسی به دیدگاه توسعه علمی، صنعتی، خدماتی و پزشکی رسیده است.

وی در ادامه پرسشی مطرح کرد مبنی بر اینکه اکنون به غیر از خروجی تولید برق از نیروگاه بوشهر، پیوند این صنعت با سایر حوزه‌ها و صنایع چقدر است؟ و چه اقداماتی برای توسعه در دیگر بخش‌ها انجام شده است؟

کریمیان: جای خالی سازمان انرژی اتمی در رفع ناترازی ماه‌های اخیر در کشور

در ادامه امید کریمیان نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه صنعت هسته‌ای کشور به لحاظ جغرافیایی نباید به بوشهر محدود شود، گفت: هر گوشه‌ای از این کشور قابلیت خوبی برای توسعه این صنعت دارند، لذا درخواست دارم این مسئله در دستور کار مدیران سازمان قرار گیرد.

وی مطرح کرد: همچنین انتظار بود در ماه‌های اخیر که ناترازی انرژی در کشور مسئله‌ساز شد، سازمان انرژی اتمی به کمک سازمان‌های دیگر می‌آمد اما جای آن خالی بود.

کریمیان اظهار کرد: فشارافزایی گاز در پارس جنوبی مسئله بسیار مهم و حیاتی برای کشور است اما توان کافی برای این کار وجود ندارد لذا اگر این فشارافزایی صورت نگیرد یا از مدار خارج می‌شوند یا بهره‌برداری آن‌ها به حداقل خواهد رسید بنابراین لذا انتظار است سازمان انرژی اتمی در این بخش پای کار بیاید.

سعدون زاده: برای تامین امنیت هسته‌ای چه اقداماتی انجام شده است؟

در ادامه جواد سعدون‌زاده دیگر عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت: از آقای اسلامی می‌خواهم توضیح دهد آیا جمهوری اسلامی توانسته در راستای مقاصد راهبردی تامین امنیت ما در مقابل دشمنانی -که ما را احاطه کرده‌اند- ایجاد کند؟

موسوی: تولید «رادیو داروها» اهمیت بیشتری نسبت به تولید برق در صنعت هسته‌ای دارد

همچنین موسی موسوی عضو کمیسیون انرژی در این جلسه خطاب به رئیس سازمان انرژی هسته‌ای، مطرح کرد: از آنجا که برخی از کشورهای پیشرفته اهتمامی برای تولید برق از طریق انرژی هسته‌ای ندارد و در حال فاصله از این برنامه هستند، توضیح داده شود اکنون توسعه پزشکی هسته‌ای در این صنعت و تولید «رادیو داروها» در چه شرایطی قرار دارد.

همتی سراپردهامکان مشارکت مردم در تولید برق هسته‌ای مانند پنل‌های خورشیدی وجود دارد؟

بنابراین گزارش، عبدالحسین همتی سراپرده عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با طرح چند پرسش مبنی بر اینکه آیا امکان مشارکت مردم در تولید برق هسته‌ای مانند پنل‌های خورشیدی وجود دارد یا خیر؟، گفت: سازمان انرژی اتمی برای سایت‌های جدید اتمی ایجاد شده چه برنامه و راهکاری دارد؟

اسلامی؛ ریس سازمان انرژی اتمی: ارتقای جایگاه علمی و بین‌المللی ایران با فناوری هسته‌ای/نقش‌آفرینی فناوری هسته‌ای در صنایع مختلف کشور

محمد اسلامی در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه انرژی هسته‌‌ای در سازمان انرژی اتمی دقیقا مرتبط با کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی است و در حقیقت شما امروز به خانه خود آمده‌اید. سال جاری مصادف با پنجاهمین سال تاسیس سازمان انرژی اتمی در کشور است و با وجود ۵ دهه فعالیت؛ هنوز راه‌های فراوانی را نرفته‌‌ایم، همچنین راه‌های بی‌شماری را پیش‌رو داریم.

اسلامی ادامه داد: در این سال‌ها شاهد فراز و نشیب‌های فراوانی بوده‌ایم و فشارهای سیاسی متعددی در عرصه بین‌المللی به کشور ایران وارد شده است چراکه ما وارد منطقه ممنوعه فناوری‌‌های نوین در اختیار نظام سلطه جهانی شده‌ایم.

معاون رئیس جمهور مطرح کرد: استکبار جهانی در این سال‌ها همواره با غوغاسالاری سعی کرده تا مانع پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در زمینه فناوری و صنعت هسته‌ای شود و موانع بسیاری برای فناوری هسته‌ای ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شد و ادامه دارد.

وی تاکید کرد: در سال‌های اخیر و با ژرف‌نگری‌‌های مقام معظم رهبری صنعت و فناوری هسته‌ای به عنوان پیشران علوم و فنون مختلف بار دیگر مورد توجه قرار گرفت و گام‌های اساسی برای پیشرفت و توسعه آن برداشته شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: براساس قوانین و باتوجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، برنامه‌ریزی‌های دقیقی برای ساخت نیروگاه‌های اتمی در سواحل جنوبی کشور و در استان‌های بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان و نیز در سواحل شمالی نظیر استان گلستان انجام شده و تا افق ۱۴۲۰ نسبت به تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای اقدام خواهد شد.

اسلامی با بیان اینکه نیروگاه‌ اتمی بوشهر اکنون یکی از ظرفیت‌های فاخر در زمینه تولید انرژی در کشور محسوب می‌شود، گفت: با تلاش همکاران ما، شاهد درخشش این نیروگاه در سطح بین‌المللی از نظر مدیریت، عملکرد ایمنی و افزایش بهره‌وری هستیم، فعالیت این نیروگاه توجیه اقتصادی بالایی دارید و آلایندگی آن برابر با صفر است و در عین حال در طول سال‌های فعالیت سبب صرفه‌جویی در مصرف ۱۰۵.۷ میلیون بشکه نفت شده و از انتشار گازهای آلاینده جلوگیری کرده است.

اسلامی با تاکید بر اینکه طرح‌های توسعه‌ای نظیر ساخت نیروگاه‌های اتمی در کشور باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: در قانون برنامه هفتم و بودجه، افزایش ۳ برابری ظرفیت تولید برق هسته‌ای آورده شده است،‌ بنابراین سازمان انرژی اتمی ایران با تمام ظرفیت، احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر با فعالیت شبانه روزی ۵ هزار نفر دنبال می‌کند.

وی در ادامه این نشست در پاسخ به پرسش‌های اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت احداث و توسعه نیروگاه‌های اتمی در کشور، گفت: از سال ۱۴۰۱ توسعه نیروگاه‌هی اتمی در سواحل جنوبی و شمالی کشور را در دستور کار قرار داده‌ایم اما در این زمینه نیازمند همکاری و پشتیبانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم و باید در نظر داشت که واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر در سال‌های اخیر تواسته است بیش از ۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون کیلووات برق هسته‌ای تولید کرده و وارد سبد انرژی کشور شده است.

اسلامی مطرح کرد: نیروگاه‌های اتمی دارای طول عمر حداقل ۶۰ ساله هستند و تولید برق هسته‌ای توسط آن‌ها توجیه اقتصادی دارد البته حمایت از توسعه این نیروگاه‌‌ها و برق پایدار تولید آن‌ها در برنامه هفتم توسعه نیز مورد توجه قرار گرفته است.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره گستره فعالیت‌های صنعت هسته‌ای، اظهار کرد: گستره فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی ایران فوق‌العاده متنوع است و ما در عرصه‌هایی مانند کشاورزی، صنعت، سلامت و محیط زیست معادن در حال فعالیت هستیم.

اسلامی درباره نقش فناوری هسته‌ای در صنایع گوناگون نیز توضیح داد: فناوری هسته‌ای در بسیاری از صنایع نقش‌آفرین است و می‌توانیم نیازهای صنایع در حوزه تجهیزات ابزار دقیق‌ را تامین کنیم.

https://bamajles.com/?p=5958

آخرین اخبار مجلس